נפילות, מסתבר, הן אחת הפגיעות הנפוצות אצל בני 65 ומעלה, ו-60 אחוז מהן מתרחשות בבית. איך אפשר להימנע לפחות מחלקן? הנה:
"אמא שלי היא אישה בריאה, חזקה, צלולה ועצמאית. בגיל 82 היא נוהגת, מטיילת וכמעט לא זקוקה לעזרה בבית בדבר. ובכל זאת, החלקה קטנה באמבטיה שגרמה לשבר באגן גררה אחריה חודשים ארוכים של שיקום. היא נחלשה מזה, איבדה את הביטחון שלה בעצמה ולקח הרבה זמן להשיב לה אותו. אם רק היינו מתארגנים בזמן על אביזרי בטיחות כמו שצריך – כל זה לא היה קורה".
כן, נפילות הן סיפור נפוץ. כמה נפוץ? הנה הנתונים: נפילות הן אחת מסיבות המוות השכיחות אצל בני 65 ומעלה, כאשר כ-60 אחוז מהן מתרחשות בבית. המספרים מדברים על כחצי מיליון נפילות בשנה. זה המון. אז נכון, זה קורה לנו כמובן גם לא רק כשאנחנו מזדקנים, אלא שאז, אם יש נזק – לרוב קל יותר לצאת ממנו, למרות שההחלמה משברים באגן או בעצם הירך לא קלה בכל מקרה.
אבל אנחנו לא כאן כדי להפחיד, אלא להציע פתרונות – פשוטים ולא יקרים. זה ככל הנראה החלק המלא של הכוס מכיוון ששכיחותם הרבה של מקרי נפילה הובילה לפיתוח מגוון רחב של אמצעי בטיחות שיכולים להצטרף בקלות לכל בית וחשוב מזה: למנוע חלק ניכר מהתאונות הביתיות. היכן להיזהר ואיך? הנה כל הפרטים.

חדר האמבטיה, השירותים וחדר השינה
אנחנו מתחילים מכאן, משום שזהו אחד האזורים המועדים ביותר לפורענות. כן, על הרצפה הרטובה, אבדן שיווי המשקל דרמטי הרבה יותר. הדרך למניעת נפילות בחדר הרחצה כוללת מספר היבטים וחשוב לבחון את כולם ולבחור את המתאימים לכם ביותר.
ראשית, העדיפו מקלחת ולא אמבטיה – שעלולה לגרום לנפילת לחץ דם ודורשת יציאה וכניסה מורכבות יותר. כמו כן, בזמן המקלחת שבו על כיסא מתאים, כזה שמיועד למטרה זו. בסיום הרחצה, הקפידו לצאת כשאתם דורכים אך ורק על שטיחון ייעודי, ולא על מגבת, למשל. הימנעו בכל מקרה מיציאה מהמקלחת לרצפה רטובה.
האסלות בישראל, כדאי לדעת, נמוכות מהרגיל – עובדה שמפריעה מאד לישיבה ולקימה מהן. אחד הפתרונות המוצלחים ביותר לבעיה המוכרת הוא הגבהה לאסלה. 10 הסנטימטרים הללו, מסתבר, בהחלט עושים את ההבדל והופכים את הקימה והישיבה לנוחות ובטוחות בהרבה. מלבד עזרה, היתרון הגדול שמצאנו במוצר הוא התאמתו למגוון רחב של אסלות, ללא צורך בהתקנה מיוחדת.
יחד עם זאת, במרבית המקרים, מומלץ להוסיף גם מתקני אחיזה שונים – בקרבת האסלה ובתוך המקלחת. ידיות נירוסטה או פלסטיק, (לטובת עמידות בסביבה רטובה) הניתנות להתקנה בצורה אנכית, אופקית או אלכסונית, נוצרו על מנת לאפשר מעבר קל מישיבה לעמידה (בקרבת האסלה) ולהעניק עוגן ביטחון לאחיזה במקלחת. ניתן לרכוש גם ידיות כרום.
ובכל מקרה, ההמלצה שלנו היא להעדיף ידיות המתוקנות בקביעות לקיר ואינן ניתנות להזזה.

אזור נוסף שכדאי להוסיף לו אביזר בטיחות הוא חדר השינה, ואם לדייק אז המיטה. לא רק בגלל שעלולים ליפול ממנה תוך כדי שינה, אלא גם משום הקושי לקום ממנה. גובה סטנדרטי של מיטות נמוך בדרך כלל מזה של כסאות, מה גם שלרובנו אין במה להיאחז לצד המיטה.
מעקה פותר את שני ההיבטים: גם מונע נפילה וגם מסייע בקימה. הוא משתלב בכל מיטה בקלות (למעט חשמלית), ללא צורך בהתקנה מסובכת, הוא יציב במיוחד ונוטע תחושת ביטחון ויש לו כמובן יכולת התכווננות ואפילו תא קטן לאחסן בו מוצרים שימושיים בהישג יד.
הליכה בבית ובחוץ
כאשר הגוף נחלש וההליכה הופכת לקשה יותר, קל יותר ליפול. ראשית, מומלץ להימנע מנעליים לא נוחות (או לא שרוכות!), ומהליכה במקומות הומים מדי או חשוכים מדי. בבית כדאי להשאיר אור דולק בדרך לשירותים ומחוצה לו השתמשו בפנס – מותר לכם.
ואם בכל זאת דרושה לכם מנת ביטחון נוספת, שווה לשקול אזרים כדוגמת הרולטור שבתמונה. הוא מתקפל כשצריך, קל משקל, בעל גלגלים, עם ידיות מתכווננות ומעצורים. והכי נחמד: יש לו גם תיק נשיאה כך שהוא שותף אידיאלי לקניות.
טיפים חשובים נוספים
- רצוי לקום מהמיטה בשלבים: ראשית לשבת, ורק אם אין סחרחורת לקום בזהירות
- במהלך ירידה או עלייה במדרגות – הישענו או היעזרו במעקה. מותר גם לנוח בין הקומות.
- במטבח, השתדלו להעביר מוצרים ממקום למקום ביד אחת, כדי לא "לתפוס" את שתיהן במקרה של מעידה.
- לכו לאט, שום דבר לא בוער..