הבשורה הרעה: מחלת הסוכרת נמצאת בעלייה מתמדת. הבשורה הטובה: כ-80 אחוז ממקרי הסוכרת ניתן למנוע! 7 עובדות חשובות על סוכרת
1. כמה ולמה
מסתבר שכל אחד ואחת מאתנו עלולים לחלות בסוכרת. ובמיוחד? מי שאימצו לעצמם את אורח החיים הנפוץ בעולם המערבי – תזונה לקויה, פחות מידי פעילות גופנית ועודף משקל. ואכן, במשך דור אחד בלבד עלתה שכיחותה של הסוכרת בעולם פי-6, ואם כיום חיים בעולם כ-246 מיליון אנשים עם סוכרת, הרי שעד שנת 2025 צפוי המספר לעלות לכדי 380 מיליון בני אדם, וכן, גילם הממוצע הולך ויורד.
2. סוכרת מסוג 1
המכונה גם "סוכרת נעורים" (כ-10 אחוז מכלל החולים), מופיעה בעיקר בקרב ילדים וצעירים מתחת לגיל 30. סוכרת זו נגרמת כתוצאה מחוסר יכולתו של הלבלב לייצר אינסולין ולכן החולים בה תלויים באופן כמעט מוחלט בהזרקת אינסולין.
3. סוכרת מסוג 2
מאובחנת אצל 85-95 אחוז מכלל חולי הסוכרת ומוגדרת כמצב שבו הגוף מייצר אינסולין, לעיתים אף ברמה גבוהה מהדרוש, אבל מפתח התנגדות להשפעותיו. סוג זה מופיע לרוב בקרב בני 30 ומעלה, אך בשנים האחרונות אובחנה גם אצל צעירים יותר, לרוב בעלי משקל עודף. בניגוד לסוכרת הנעורים שמתפרצת באופן מהיר וברור, רבים מחולי הסוכרת מסוג זה מגלים אותה בבדיקת דם אקראית, או במקרה הרע יותר – לא יודעים שהם חולים. (סוכרת הריונית היא סוג נוסף של סוכרת, המתפתחת אצל כ- 3 אחוז מהנשים. מתוכן, אגב, 40-60 אחוז ייפתחו סוכרת סוג 2 בהמשך חייהן).
4. טרום סוכרת
הבשורה הטובה בכל הקשור לסוכרת מסוג 2 היא שב-80 אחוז מהמקרים ניתן למנוע אותה באמצעות שינויים תזונתיים, פעילות גופנית מוגברת ושיפור סביבת המחיה. אחד המושגים החשובים בכל הקשור לסוכרת, הוא 'סוכרת סמויה', או מצב של טרום סוכרת. המשמעות היא שבשלב זה הגוף מייצר אינסולין ברמה תקינה, אך מתקשה בייצור מהיר של כמות אינסולין גדולה. אם חולים פוטנציאליים אלה לא ישנו את אורח חייהם, בחלוף מספר שנים רבים מהם יאובחנו כסוכרתיים לכל דבר. בדיקה פשוטה של העמסת סוכר, תוכל לספק לכם תשובה מהימנה האם אתם ברשימת המועדים או לא.
5. ככה מונעים
תזונה בריאה – תפריט עשיר בפירות וירקות, כמו גם בסיבים תזונתיים, ודל בשומנים – במיוחד שומנים מן החי (רוויים). משקל תקין – 90 אחוז ממקרי הסוכרת מסוג 2 במדינות מערביות קשורים לעלייה במשקל, כאשר השמנה בגיל הילדות רק מחמירה את המצב. שמירה על משקל תקין מקטינה באופן המשמעותי ביותר את סיכוייכם לחלות בסוכרת. פעילות גופנית – רצוי כל יום, אבל גם פעילות (בת שעה לפחות) אחת ליומיים תשפר משמעותית את המצב.
6. הטיפול בסוכרת
סוכרת אינה ניתנת לריפוי, אך בעזרת אבחון בזמן וטיפול נכון – ניתן בהחלט ליהנות מאיכות חיים טובה ומאורח חיים תקין. ברוב המקרים, עם התקדמות המחלה, הטיפול המקובל הוא באמצעות אינסולין, אותו חומר המאפשר להשיג בקרה טובה של רמת הסוכר בדם, אך עלולות להצטרף אליו תופעות לוואי כמו עלייה במשקל והיפוגליקמיה (רמת סוכר נמוכה מידי בדם).
7. מהם הסימנים שצריכים להדליק אצלכם *נורת אזהרה?
- חולשה
- אובדן משקל
- הטלה מרובה של שתן
- צמא מוגבר
- טשטוש ראייה
- ריפוי פצעים איטי
- אין אונות
- הרגשת נימלול בגפיים.
*בסוכרת מסוג 2 סימפטומים אלה מופיעים בצורה קלה בדרך כלל. לפיכך, הדרך הטובה ביותר הא פשוט להיבדק!