מתאמנים בקביעות אבל לא זוכרים מתי בפעם האחרונה קיבלתם עיסוי או כל טיפול במגע? יתכן מאוד כי גופכם מצוי בסטרס ומפרקיכם נוקשים מעומס ואף יצרו הסתיידויות.
מאת: אלעד גורפינקל, מעסה רפואי ומאמן כושר אישי
גוף האדם "המודרני" פועל ונע לא פחות מגוף האדם ה"קדום", אך בהבדל משמעותי: הפעלתו כמעט תמיד נעשית במודע. או במילים אחרות: תנועות אלה מתבצעות כחלק מאימון כושר או פעילות גופנית מודעת, בעוד שהאדם שחי בתקופות קדומות נהג לפעול כחלק מהתנהלותו היומיומית. העניין הוא שעבור רבים, הפעלת ה"מודע" היא משימה לא פשוטה, ולעיתים אף קשה יותר לביצוע מהפעילות עצמה. מתאמנים רבים שפגשתי מתקשים להפוך את הפעילות הגופנית לשגרה: "אני לא חי ספורט", "זה לא בא לי טבעי", "אני מנוי כבר שנה במכון ורגלי כמעט ולא דרכה שם" – אלה הם רק חלק ממשפטי הפתיחה אותם יצא לי לשמוע לא אחת. כמאמן אישי למדתי כי הדרך המנצחת להובלת אנשים להתמדה היא ליצור עניין באימון. ואני עושה זאת באמצעות גוון תרגילים רבים ומקוריים ולצדם טיפולי מגע משלימים. בחרתי להציג כאן את שני העולמות באופן שיסביר את חיוניותם וחשיבותם לחייכם: פעילות גופנית מצד אחד וטיפולי מגע מצד שני.
עיסוי שוודי
טיפול המקיף את כל שטח הגוף ומתאפיין בתנועות החלקה, חיכוך, סחיטה, חבטות והרעדות. הוא מתמקד בעיקר בשטח השרירי, לאורך הסיבים ומתאים למטופלים אשר לא יכולים לשאת כאב רב.
ומה הוא יעשה לכם?
- ישחרר ממתחים ויתרום להרפיית הגוף.
- יזרים דם ונוזלי לימפה לכל האיברים (הזנה ופינוי פסולת).
- ישמר את משק הנוזלים בגוף (כליות,שתן).
- יעודד את חידוש תאי העור.
- יסייע לעיכול (מעיים, קיבה, חילוף חומרים).
- ישחרר לאחר עומס אימונים.
- ישפר את הנשימה.
עיסוי ספורטאים משולב (עיסוי רפואי)
עיסוי ממוקד ועמוק – ZOOM IN אל הרקמה המצויה תחת סטרס. עיסוי זה מתבצע בקצב ובעוצמה משתנים בהתאם ליכולת הפציינט לשאת את הכאב. הוא משלב מניפולציות שונות כמו הנעת מפרקים, מתיחות, לחיצות והחלקות עמוקות בסיוע נוזל סיכוך. כמו כן, כולל הטיפול לחיצות בנקודות טריגר (מעוררות כאב) על גבי מעטפת השריר. נקודות אלה, חשוב לציין, מופיעות במאות מוקדים על פני שטח הגוף. עיסוי זה אינו קל עבור המטופל, אך תוצאותיו נמצאו כחיוניות וקריטיות. כמו כן, הוא חיוני ביותר לאוכלוסיית המתאמנים – בין אם הם חובבנים או תחרותיים הישגיים – משום שהוא הוכח כמייעל את האימונים ובהתאמה את תוצאותיהם.
ומה הוא יעשה לכם?
- יזרים דם ולימפה אל רקמות הגוף ומהן לכיוון הלב והחוצה.
- ישפר את התנועה המפרקית ותנועת הגוף הכללית.
- יעיל במיוחד לטיפול בפציעות כמו מתיחות ונקעים, קרעים, כיווצים וקיצורי שרירים וכן דלקות.
- יסייע בהתמודדות עם כאבים על רקע בלטי דיסק ופריצות דיסק, מגרנות וסחרחורות.
- יעיל לשיקום שלאחר ניתוחים הגורמים להידבקויות, נוקשות ומגבלות תנועה.
- ימלא אנרגיות ומביא לתחושת קלילות ויעילות תנועתית.
- ישפר את איכות השינה.
- יעיל בהקלה מכאב על רקע שחיקה, ניוון ולחץ עצבי בעמוד השדרה וכלל הגוף.
- יעיל לתפקוד אופטימאלי של כלל מערכות הגוף: עיכול, עצבים, לב ריאה, כלי דם, הורמונים ושתן.
- ישפר את מערכת החיסון.
- ישפר את הנשימה.
אימון כושר נכון
אימון כושר משמעו הפעלת הגוף במגוון רב של תנועות ובדרגות קושי משתנות. לא אחדש לכם הרבה אם אגיד כאן שפעילות גופנית הנה חיונית וקריטית לתפקוד תקין של כל מערכות הגוף: מערכת שלד שריר, מערכת הנשימה, הלב וכלי הדם, מערכת העצבים, העיכול ועוד. פעילות גופנית נכונה ומבוקרת יעילה בהקלה על כאבי גב, כתפיים, שכמות וכלל פרקי הגוף. היא משחררת, מעוררת ומשפרת את תפקוד המערכות כולן. יחד עם זאת, פעילות גופנית עלולה להביא לתוצאות הפוכות במידה והיא מתבצעת ללא גיוון והשגחה. כאשר פעילות גופנית מתבצעת עם מאמן כושר אישי (ומקצועי) תוכלו להבטיח לעצמכם שיפור מתמיד בטכניקת ביצוע תרגילים, תוך שמירה על הגוף מפני פציעות ודלקות מיותרות. יתרון נוסף שיש לאימון לצד מאמן אישי הוא בפשטות: מוטיבציה. המאמן לא יוותר לכם, ואתם תמצאו את עצמכם נסחפים לכך ומקבלים בתמורה תוצאות בכושר, במראה ובתחושה הכללית.
נסכם ונאמר שאנו נולדים רכים, גמישים ובעלי תנועה מושלמת, אך עם השנים תנועתנו פוחתת והופכת מוגבלת ופגומה. אנו מאבדים את האיזון המולד, מה שמתבטא בפגיעות שונות (דלקות פרקים, שחיקת סחוסים, אוסטיאופורוזיס ועוד), ולכן לא די רק בטיפולי מגע אלא גם בפעילות גופנית שתעזור לנו לשמור על גופינו יציב ואיתן, בעל מסת שריר נאותה וכושר שרידות גבוה.
זוהי עובדה: שריר = שריון והולכה דמית טובה יותר. פעילות גופנית ניתן לבצע באופנים כה רבים שאם נתחיל למנותם נזדקק לימים רבים. אבל חשוב לזכור כי ביצוע לא מבוקר של פעילות (אימון יתר / העמסת יתר) עלול להזיק ולייצר פתולוגיות כמו דלקות כתפיים, כאבי גב וצוואר, מרפק טניס, כאבים בשורש כף היד, דלקות במפרק הירך, הברך והקרסול, שברי מאמץ ועוד. או במשפט: לא די ב"מה ומתי" לעשות, אלא גם ב"איך".