הריצה הפכה בשנים האחרונות בישראל להרבה יותר מטרנד חולף. מארגני המרוצים והמרתונים השונים מספרים על מספרים שמכפילים את עצמם מדי שנה, מותגי ספורט מקצועיים כבר עשו מזמן עליה ואתם יודעים מה? צאו בערב לפארק הקרוב למקום מגוריכם ותראו לבד: מלא רצות ורצים. ריצה תפסה חזק, מסבירים לנו יודעי דבר מ-3 סיבות עיקריות: היא זמינה ואפשרית לכולם כמעט, ולא תלויה בשעות ; היא מפעילה מערכות שרירים רבות ובשל כך יעילה במיוחד לשיפור הכושר הגופני ; היא עובדת – וזה מעניין – גם מנטלית. אנשים רצים ידברו אתכם על מימוש, הגשמת מטרות והתחזקות נפשית. ממש ככה. ובכל זאת, לטובת אלה מכם שעוד שבויים באיזה קונספט מיושן, אספנו כאן 7 מיתוסים הקשורים לריצה – שאת חלקם הפרכנו ואחרים דווקא חיזקנו.
1. ריצה היא תחביב שדורש הרבה זמן פנוי
לא, אבל בהחלט צריך לרצות את זה. יש אפילו לא מעט חובבי מרתונים שמתחזקים קריירה תובענית ולמרות זאת בוחרים לרוץ. ת'כלס, כל מה שצריך הוא 3-4 שעות בשבוע ואם רוצים להגיע למרוץ אז בזמן האימונים לקראתו רצוי לפנות 6-8 שעות אימון שבועיות. אפשרי לגמרי, לא?
2. ריצה מזיקה לברכיים
לא נכון. למרות שזהו מיתוס עקשן ונפוץ במיוחד. גוף האדם בנוי אבולוציונית כדי לרוץ, וזה כולל גם את הברכיים שיודעות לעמוד בעומסי ריצה כבר אלפי שנים. מה שכן, ריצה בעומסים כבדים ללא הדרגתיות יכולה לגרום לפציעות שונות. אבל ריצה שנבנית נכון, דווקא יכולה לחזק את הסחוסים, הגידים והמפרקים – גם של הברכיים.
3. כדי להשתפר צריך לרוץ כל יום
ממש לא. להיפך, למעשה. מבנה השרירים הוא כזה שנדרש לו זמן התאוששות על מנת להיבנות. ריצה יומיומית תפגע בתהליך הטבעי הזה, ועל כן תפגע גם בתהליך השיפור.
4. עדיף לשאוף לרוץ נכון
לא נכון. אין דבר כזה "ריצה נכונה", בוודאי שלא במובן הסגנוני. אנחנו שונים זה מזה פיזיולוגית, הולכים שונה, עומדים שונה ועל כן כנראה גם רצים שונה. בכל מקרה, על מנת לשפר את סגנונכם האישי כדאי לשמוע עצות ממאמני ריצה שראו כבר רץ או שניים ובוודאי לא להסתפק בהערות של החבר לידכם או גרוע מזה – באינפורמציה קלישאתית להמונים.
5. ריצה דורשת למידה
נכון בהחלט. ובוודאי ריצת מרתון, ויש לה שני שלבים עקרוניים: הראשון הוא ללמוד לרוץ והשני הוא ללמוד לרוץ הרבה. חשוב להבין כי מדובר בעומס רב שצריך להכין את הגוף לקראתו: חיזוק שרירים ועצמות, יציבה, תזונה, טכניקת ריצה ועוד.
6. מרתון מזיק לגוף
לא נכון. ריצה מחזקת את הגידים, השרירים והרצועות בגוף ועושה רק טוב. גם רופאים כבר הגיעו למסקנה שאפילו אחרי פציעות צריך לחזור לרוץ. אבל שוב, עם דגש על בנייה נכונה ותכנית הדרגתית. מרתון הוא ספורט אקסטרים לכל דבר, וכמו כל אקסטרים, אי אפשר לעשות אותו בלי לדעת.
7. ריצה, בניגוד ליוגה למשל, משפרת רק את יכולות הגוף
לא נכון. ריצה, באשר היא כמעט, משפרים את תחושת המסוגלות ואף מוסיפה ריגוש לא קטן בכלל. אנשים שמסיימים מרוצים מתארים את קן הסיום כאחד הרגעים המאושרים בחייהם. זהו בהחלט לא רק הישג פיזי אלא מכלול של הישגים קטנים שמצטברים לכדי משהו גדול ומשמעותי.