מספר שעות השינה של רונן היו אחד ממקורות הגאווה הגדולים שלו: "אני לא זקוק ליותר מ-3 -4 שעות שינה כל לילה", הכריז לכל מי שרק רצה לשמוע. הוא עו"ד עסוק ומצליח, אב ל-3 ילדים, עושה יוגה פעמיים בשבוע, רוכב על אופניים בשטח לפחות פעם בשבוע, אוכל בריא ונראה ומרגיש נהדר. אז למה בכל זאת בחרנו לשמוע מה שיש לו לומר? כי אחרי שבמשך שנה אחת קורקע למיטה בשל שפעות חוזרות, צינונים ועוד כל מיני, אמרה לו רופאת המשפחה שהוא פשוט.. לא ישן מספיק.
"בהתחלה התווכחתי, איתה – ובעיקר עם עצמי. אני רגיל לישון מעט, לא מרגיש שזה פוגע בתפקוד שלי ואוהב את השעות השקטות האלה מ-5 בבוקר כשכל הבית עוד ישן ואני עובד. אבל לא יכולתי לסבול יותר את הריתוק הזה למיטה כל חודש בערך אז החלטתי לבדוק אם יש משהו בדבריה". והסתבר שיש. ועוד איך. כשאנחנו לא ישנים מספיק מערכת החיסון שלנו מתפקדת פחות טוב ואנחנו רגישים יותר לכל וירוס שמסתובב לידנו. מה עוד? לא חסרות סיבות לקפוץ למיטה וממש לא כדי להתפנק. שינה היא רכיב עיקרי וחשוב בחיינו, והגיע הזמן לעשות לה את הכבוד הראוי. לא בטוח שידעתם, אבל הנה כמה עובדות מעניינות על שינה:
8 שעות
8 שעות שינה. זהו מספר שעות השינה האופטימלי עליו מצביעים מרבית מומחי השינה והרופאים. רק שהוא לא לגמרי מדויק. יש אנשים שיכולים להסתפק גם ב-6 שעות – גופם פשוט לא זקוק ליותר. מצד שני, אומרים שאם לוקח לכם פחות מ-5 דקות להירדם – זהו אחד הסימנים המובהקים לכך שאתם לא ישנים מספיק. אגב, ילדים קטנים כמו בני נוער בדיוק זקוקים לעשר שעות שינה. ממש ככה.
חצי חצי
בני האדם הם בעלי החיים היחידים שיכולים לדחות את עצימת עיניהם. היתר, פשוט עוצמים אותן כשהם עייפים. דולפינים, לעומת זאת, יכולים לישון ולהיות ערים בעת ובעונה אחת: אונה אחת של המוח נשארת ערה בעוד שהשנייה ישנה. אחרת לא יהיה מה שידאג לכך שיעלו על פני המים כדי לנשום.
שיכורים מעייפות
מבחינת יכולתכם לתפקד כראוי, ערות רציפה של 17 שעות שווה ל-0.5 אחוז אלכוהול בדם. המשמעות המידית היא ירידה בריכוז, בזיכרון, בכושר השיפוט, ביכולת המוטורית, וביכולת קבלת ההחלטות. לפני המצאת החשמל הלך האדם לישון מעט אחרי שקיעת החמה. מאז, הנתונים בירידה מתמדת: אם בתחילת המאה ישנו בני האדם כ-9 שעות בלילה הרי שכעת הנתונים מדברים על 7. למעשה, רובנו נמצאים במצב של מחסור קבוע בשעות שינה – והוא גם הסיבה העיקרית להירדמות על ההגה. כשהעייפות הופכת כרונית, מתחילה גם הפגיעה במערכת החיסון.
1,2,3 ולמיטה
הנה 3 דרכים לשמירה על שינה איכותית: 1 – ללכת לישון בשעות קבועות פחות או יותר וכך גם להתעורר ; 2 – לוותר על פעילות גופנית עצימה בטווח של 3 שעות לפני השינה (אין לנו איך לפתור את עניין הסקס בהקשר הזה) ; 3 – הזמן האידיאלי להירדמות הוא 15 דקות. לא קרה? צאו מהמיטה, אחרת השינה לא תגיע.. חזרו אחרי כוס חלב או תה צמחים ורק כשתרגישו מוכנים.
10 ימים ללא שינה = מוות
כמו רעב וצמא בדיוק, כך גם השינה: הצורך בה ייענה רק על ידי.. ובכן שינה. נכון שאפשר לדחות מעט את הצרכים הללו, אך בסופו של דבר ייווצר בהם הכרח שחייב לבוא על סיפוקו. לעיתים, זוהי הסיבה המצערת של הירדמות על ההגה: לא ניתן לשלוט בה. אגב, אדם ללא שינה ימות אחרי 10 ימים. ללא מזון, לעומת זאת, זה יקרה אחרי הרבה יותר.
לא ישנים? לא גדלים
למרות הכל, עד היום לא ברור לגמרי מדוע אנחנו ישנים. מה כן ידוע? שהורמון הגדילה מופרש במהלך מצבי השינה העמוקים – ולכן שינה חשובה במיוחד לילדים, אבל אצל מבוגרים היא אחראית על דחייה מסוימת של ההזדקנות. עוד ידוע כי בזכות השינה מתקיים איפוס סף הגירוי. זוהי כנראה הסיבה לעצבנות הרבה שחשים כאשר מאד עייפים. כמו כן, רדיקלים חופשיים המצטברים במוח בשעות הערות שלנו מתנקים.
מפריע לישון
ישנה הפרעת שינה בשם נרדמות (נרקולפסיה) – הגורמת להתקפי שינה בלתי צפויים גם במהלך היום. אנשים הלוקים בהפרעה אחרת, נדירה יותר, בשם קטפלקסיה נכנסים למצב של שיתוק שרירים בשלבי היציאה מהשינה. כלומר הם מתעוררים, אך לא מסוגלים לזוז ממש כאילו הם עוד ישנים.
רונן, אגב, העלה בהדרגה את שעות השינה שלו שמספרן עומד עכשיו על 6. עליה משמעותית עבורו, וכנראה שגם בשביל הגוף שלו כי "כבר 8 חודשים שלא הייתי חולה. במצטבר זה שווה יותר מאשר ללכת לישון מאוחר ולקום מוקדם". צודק. ושיהיה לילה טוב.