מלבד ברזל וויטמין D שחסרונם מוכר יחסית, הנה עוד 3 מרכיבים שכדאי לוודא שיש לכם מספיק מהם
יוד
הוא משפיע על קצב חילוף החומרים, על המשקל, על התחדשות התאים ואפילו על מצב הרוח. ולמרות זאת – לרבים מאתנו הוא חסר. כשליש מאוכלוסיית העולם, מסתבר, סובלת ממחסור ביוד.
מעניין שישראל, שקרבתה לים התיכון אמורה הייתה להשפיע לטובה על משק היוד בגופנו, דווקא לוקה בחסר. המחקרים מדברים על כך שבעשור האחרון ניכר כאן מחסור ביוד וייתכן כי זוהי תוצאה ישירה של שימוש גובר והולך במים מותפלים, כמו גם מכיוון שרובנו צורכים פחות מלח – שבעבר העשיר את תזונתנו ביוד.
עייפות, השמנת יתר, בלוטת תריס מוגדלת, עור יבש ומחוספס, התכווצות שרירים, אקנה, דיכאון, נשירת שיער, עצירות, אובדן התשוקה המינית, חוסר איזון הורמונלי ובעיות פוריות, הפרעות התנהגותיות והפרעות קשב ולמידה – אלה הם רק חלק מהסימנים שחסר לכם יוד.
כדי להגביר את נוכחות היוד בגוף, יש לאכול אצות, דגים וביצים.
כמה יוד צריך? 90 מק"ג לילדים עד גיל שמונה. 120 מק"ג לילדים בני תשע עד .13
150 מק"ג למבוגרים. 220 מק"ג לנשים הרות.
סידן
את זה אנחנו יודעים מאז שהיינו ילדים: צריך לאכול סידן, מינרל חיוני החשוב במיוחד לבניית העצמות שלנו, אבל לא רק: גם לתפקוד הלב, השרירים והעצבים – צריך כמות מספקת של סידן.
הרוב המוחלט של הסידן בגופנו נמצא בעצמות ובשיניים, כאשר התסמין הנפוץ ביותר המביע את חסרונו היא מחלת אוסטאופורוזיס – עצמות שבריריות. סימנים אחרים הם התכווצות שרירי הידיים והרגליים, נמלול או תחושה של הרדמות איברים.
כדי לוודא שאתם אוכלים מספיק סידן, כדאי לשים לב שיש לכם בתפריט ירקות ירוקים כמו ברוקולי, מוצרי חלב וסרדינים.
כמה סידן צריך? נשים עד גיל 50 וגברים עד גיל 70 – 1,000 מ"ג ליום ואחרי כן 1,200 מ"ג ליום.
מגנזיום
מינרל מהחיוניים ביותר לגופנו, שרובנו כנראה לא צורכים מספיק. הוא חיוני מאד ללב, לשרירים, לעצמות, לשיניים ובכלל אחראי לכ-300 תהליכים בגוף ובהם אף איזון לחץ הדם.
נדודי שינה, חוסר תיאבון, תשוקה לפחמימות, דיכאון, מיגרנות, אוסטאופורוזיס, קשיי פוריות – זוהי רשימה חלקית של הסימנים שעלולים להראות על מחסור במגנזיום – שעלול אף לגרום לסוכרת (2).
הבעיה הגדולה של מגנזיום היא שגופנו סופג פחות ממחצית מהכמות שאנחנו צורכים בפועל. כמה צריך? נשים צריכות 320 מ"ג ליום החל מגיל 30 ובזמן הריון והנקה הכמות הנדרשת גדולה אף יותר. גברים מעל גיל 30 צריכים 420 מ"ג ליום.
כמויות גדולות יחסית של מגנזיום אפשר למצוא בדגנים מלאים, זרעי חמנייה, שקדים, טחינה וירקות ירוקים.