מה לעשות כדי לשמור על הזוג היקר הזה? קודם כל בדיקת ראייה שנתית. אחר כך נראה
למעלה ממחצית מהישראלים והישראליות מרכיבים משקפיים. נתון מפתיע יחסית לעובדה שפחות מ-10% ניגשים לבדיקת ראייה שנתית – למרות שזה הדבר המומלץ לעשות.
במילים אחרות: כן, בהחלט ייתכן שאתם לא רואים טוב. כן, גם אם אתם כבר מרכיבים משקפיים.
חוש הראייה שלנו – ממש כמונו – משתנה כל הזמן. המיקוד, הראייה לרחוק, לקרוב בלילה או מול המסך, יש כל כך הרבה מרכיבים וכל ניואנס חשוב. כל שינוי קטן עלול לפגוע באיכות הראייה וחבל – שכן היום, גם בדיקות הראייה השתכללו לאין שיעור ומולם גם טכנולוגיות המשקפיים / עדשות.
מה עוד כדאי לדעת על הבדיקה שתפקח לכם את העיניים? הנה זה בא:
ניתן להגיע לכל סניפי רשת אופטיקה הלפרין ממש ליד הבית ולבצע בדיקת ראייה על ידי אופטומטריסט מוסמך
פעם בשנה. לפחות.
לפחות פעם בשנה כדאי לעשות את המהלך האחראי ולקבוע אצל אופטומטריסט/ית בדיקת עיניים מקצועית.
אם להודות על האמת, זו כנראה גם הבדיקה שלרובנו אין כל בעיה לעשות. זה לא כואב, אין מחטים בסיפור ובסך הכל יכול להיות נחמד לשבת על כיסא ולספר מה רואים מול המסך הירוק/אדום.
עוד חשוב לדעת כי סוכר ולחץ דם גבוהים מהווים גורמי סיכון משמעותיים לפגיעה בכלי הדם הזעירים המובילים לרשתית. לעתים קרובות המצב עשוי להחמיר ללא תסמינים מוקדמים. אם אתם סובלים מלחץ דם גבוה ומסוכר גבוה – דאגו לבקר אצל אופטומטריסט או רופא עיניים לפחות אחת לשנה.
עיניים שלנו
בישראל מתבצעות בדיקות סקר של הראייה כבר באמצעות טיפות החלב, ובהמשך נערכות גם בדיקות ראייה בבית הספר בכיתות א' וח' בדרך כלל.
כאשר ישנו חשד לבעיית ראייה אצל תינוקות וילדים צעירים תתבצע בדיקה לקביעת המרשם המדויק על ידי 'הרחבת האישון' ופענוח האור המוחזר דרכו.
הנה נסביר: בעיניים קיים שריר שתפקידו לכווץ ולשחרר את העדשה הפנימית של העין. אצל ילדים השריר הזה גמיש כל כך, עד כי בעת בדיקה לא ניתן לקבוע את מרשם המשקפיים המדויק עקב הכיווץ וההרפיה שלו. הטיפות משתקות זמנית את השריר מה שמאפשר לבדוק את העיניים ולאבחן מרשם מדויק.
כן, כאן בהחלט המקום להגיד שבאמצעות בדיקת עיניים מקצועית וטובה ניתן לאבחן ולטפל – לא רק בבעיות ראייה. לא מעט אופטומטריסטים יודעים לספר על ילדים שאובחנה אצלם דיסלקציה או לקות למידה אחרת ואז התברר שהבעיה היא בכלל אחרת וטמונה ביכולת של העיניים להתכנס ולהתמקד.
מעבר לזה, כהורים, כדאי לשים לב לסימנים היכולים להעיד על קושי בראיה כמו ישיבה קרובה לטלוויזיה, כיווץ העיניים, קושי בריכוז או הטיית ראש לכיוון מסוים. כאמור, גם קושי ברכישת מיומנויות של קריאה או כתיבה והימנעות של ילדים מלעסוק בפעילויות מקרוב כגון ציור או יצירה, יכולים להוות סימן לראיה לקויה.
האדם שבמכונה
שאלתם את עצמכם פעם מדוע יש גם מכשיר בדיקה האוטומטי וגם בדיקה של אופטומטריסט? ובכן, מדובר למעשה בבדיקות שמשלימות זו את זו, אבל דווקא לאופטומטריסט יש משקל גדול בהרבה. ייעודו של מכשיר הבדיקה הוא לבצע בדיקה אוטומטית ואובייקטיבית באמצעות קרן אור שנשלחת לתוך העין, כך שתשתקף חזרה מהרשתית.
חיישן האור במכונה מזהה את האופן בו האור מוחזר מהרשתית ומשווה אותו לאופן המיטבי של חזרת האור לצורך ראיה תקינה. בפעם השנייה המכשיר מבצע שינוי באופן שליחת האור כך שהנבדק יראה בתחילה תמונה מטושטשת ואחר כך תמונה ברורה. על פי ההבדלים שחוזרים למכשיר תתקבל קריאה של הערכת המרשם למשקפיים – או לא.
אבל מכיוון שמדובר בהערכה בלבד, רוב המכשירים יפיקו מספר קריאות אשר יתבטאו במספר מרשמים שלא יהיו בהכרח זהים.
בדיקת האופטומטריסט לעומת זאת היא בדיקה סובייקטיבית, שיודעת לבחון את חדות הראייה באמצעים ומדדים נוספים, תוך שהיא לוקחת בחשבון את נוחות וצורכי המטופל:
תנוחת הראש למשל, המרחק הרצוי לראייה וכדומה. כך או כך, המעורבות האנושית קריטית למרשם מדויק ונוח.
40+
גם אם זכיתם להיות האנשים האלה שמעולם לא הזדקקו למשקפיים, בהחלט ייתכן שגיל 40 (ומעלה כמובן) יראה לכם מה זה.
וברצינות: תהליך הזדקנות הראייה או בכינויו המקצועי – פרסביופיה – אכן מתחיל אצל רובנו סביב גיל 40 ובא לידי ביטוי קודם כל עם קושי בראיה למרחק קרוב, וזאת כתוצאה מהיחלשות בגמישות העדשה התוך עינית.
אצל רובנו יצריך זוקן הראיה שימוש קבוע במשקפי קריאה. עם הגיל, הולכות השפעות הפרסביופיה ומתעצמות, כך שאם בתחילת התהליך ניתן להרחיק מעט את הספר / תפריט / טלפון מהעין על מנת לקרוא בבירור, מגיע השלב שבו כבר לא ניתן להתנהל בראיה מקרוב ללא משקפיים.
כאשר לאדם יש גם משקפיים ל'רחוק' הוא יזדקק למשקפיים במרשם שונה לכל טווח, או במילה אחת: מולטיפוקל.
להתמקד ברב מוקדי
כמעט כל משימה יומיומית פשוטה מצריכה התמקדות במרחקים שונים, קרוב (בסביבות 40 ס"מ) ורחוק (מעבר לזה): לערוך קניות בסופר ולראות בבירור גם את המדפים וגם את רשימת הרכיבים על המוצר, לנהוג ולראות בבירור גם את הכביש וגם את ווייז, להרים את המבט ממסך המחשב / הטלוויזיה ולראות מי נכנס לחדר וכן הלאה וכן הלאה.
ואכן, בדיקה אופטומטריסטית מקצועית תזהה אם נכנסתם לסטטיסטיקה וגם אתם צריכים מולטיפוקל.
יחד עם זאת חשוב שהבדיקה תתבצע תוך בירור מעמיק של השימושיות והצרכים העיקריים שלכם במהלך היומיום, העיסוק העיקרי, הרגלי הקריאה וכדומה.
רואים לכם בעיניים
מעבר לבדיקות בריאות העין ובדיקות ראייה שבשגרה, ישנם מצבים המחייבים בירור דחוף אצל רופא עיניים או אופטומטריסט: כאבי ראש חוזרים או לא חולפים, דמעות וצריבה בעיניים, אי נוחות בעיניים, הבזקי אור, סנוור או עייפות של העיניים, כל אלה יכולים להצביע על בעיית ראייה או מעבר לכך, ולכן מצריכים בירור מקצועי.
אגב, בעל מקצוע מוסמך ומיומן יוכל לאתר בבדיקת ראיה מקצועית תסמינים לבעיות בריאות כלליות ולהפנות אתכם לבדיקת רופא שיכולה להיות הכרחית לבריאותכם.
אז אמנם יש המלצות לבדיקות ראיה שגרתיות על פי גיל, ובכל זאת – ישנם סימנים מאד ברורים מתי כדאי לגשת ולהיבדק שלא בשגרה. גם כדי למנוע נזק, וגם כדי לקבל את מלוא האיכות האפשרית מזוג העיניים איתו נולדתם.
לסיכום: לכו להיבדק פעם בשנה לפחות ובכך תבטיחו לעצמכם שמירה מיטבית על העיניים. אחרי הכל, יש לנו רק שתיים.